A kellemetlen zöld fűszer


Az, hogy a koriandert kedveljük, vagy utáljuk, genetikailag meghatározott, ez a magyarázata az eltérő  véleményeknek. Számos tanulmány állítja, hogy egyes érzékeny emberek, mint én is, rendelkeznek egy bizonyos OR6A2 génváltozattal, ami miatt a koriander íze számukra nem egy friss, citrusos íz, hanem valamelyest a szappanra és a fehérítőszerekre emlékeztet. A korianderfóbiások a népesség kisebb részét alkotják (durván 20%), ezért megbélyegzettnek tekintenek minket, ha az ázsiai éttermekben félretoljuk a koriandert. Higgyék el, mi magunk próbálhatjuk megszeretni, de a génjeink makacsul ellenállnak.

Afrikai populációk embertani vizsgálatai feltárták, hogy genetikai összefüggés van a keserű íz érzékelése és a malária helyi elterjedtsége között. A Pennsylvaniai  Egyetem kutatói szerint ez a felismerés elősegítheti azoknak az antibakteriális vagy immunerősítő keserű növényeknek a fogyasztását, amelyek bizonyos védelmet jelentenek a malária ellen.

Úgy látszik, hogy a fentiek kivételek azon szabály alól, amely szerint univerzális, hogy mi a jó íz.


Kerti Patika

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése